10,
listopad.
2023.

Predstavljena taktilna slikovnica „Sorina“, projekt SI kluba Zagreb Centar

Nakon nekoliko mjeseci marljivog rada na projektu, 10. listopada 2023. u prostoru ZgForuma u Gajevoj ulici u Zagrebu s velikim smo zadovoljstvom javnosti predstavile našu taktilnu slikovnicu „Sorinu“. Slikovnica, namijenjena djeci od 7 do 10 godina, nastala je u okviru projekta „Želim ti pokazati kako ja vidim svijet“, a njezina je glavna ideja uključivost koja počinje već u dječjoj dobi. Projekt taktilne slikovnice osmislile su i izradile dvije članice našeg kluba, Neda Bedenko i Iva Šverko. 

Okupljene je na početku predstavljanja pozdravila predsjednica SI kluba Zagreb Centar, Sonja Prijić, a zatim su o slikovnici govorile Neda Bedenko, autorica teksta, i Iva Šverko, autorica ilustracija. Posebno nas raduje što su nam se pridružili i Zoran Rogić, naš suradnik iz Udruženja za unapređivanje obrazovanja slijepih i slabovidnih, bez kojih slikovnice ne bi bilo u ovom sjajnom formatu, i psihologinja i profesorica na Odsjeku za psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Nataša Jokić-Begić. S okupljenima, među kojima je na našu veliku radost bilo i mnogo knjižničara, razgovarali smo o motivaciji, promicanju uključivosti među djecom, ulozi knjižnice, ali i tehničkim aspektima pripreme teksta i ilustracija za slijepe i slabovidne. Jako nam je drago što je odaziv bio tako dobar i što je dio slikovnica već odmah nakon promocije otputovao u knjižnice! Pozitivne povratne informacije okupljenih pravi su poticaj za još ovakvih projekata.

10.10.
2023.

Taktilna slikovnica za djecu „Sorina“, s izdignutim ilustracijama i Brailleovim pismom, namijenjena svoj djeci bez obzira na teškoće.

Projekt taktilne slikovnice osmislile su i izradile dvije članice našeg kluba, Neda i Iva. Riječ je o taktilnoj slikovnici namijenjenoj slijepoj i slabovidnoj djeci, napisanoj na brajici i na latinici prilagođenoj slabovidnoj djeci. Tekst je popraćen i prilagođenim ilustracijama – boje su odabrane prema mogućnostima slabovidne djece, a ilustracije su otisnute tzv. swell tehnikom kojom se postiže izdignuti tisak, pa se tako pripremljene ilustracije mogu raspoznati dodirom. 

U pripremi slikovnice ključnu su ulogu odigrali naši prijatelji iz Udruženja za unapređivanje obrazovanja slijepih i slabovidnih osoba koji su napravili čitavu pripremu i izradili prototip, a onda nam svojim dragocjenim savjetima pomogli da ga usavršimo. Još malo i slikovnica je spremna za distribuciju!

A o čemu je riječ u priči? Priča prati Sorinu, djevojčicu u kolicima, koja odlazi u park s prijateljicom i psom. Ime „Sorina“ nije dobila slučajno – Sorina podsjeća na soroptimizam, a isto se tako zvao i jedan pas kojeg je naš klub prije nekoliko godina financirao da bude terapijski pas. Njemu u čast nalazi se i pas u našoj slikovnici, a uskoro ćete je moći pročitati u odabranim knjižnicama!

Članice udruge i njihovi gosti slikovnicu će predstaviti zainteresiranoj javnosti 10. listopada 2023. u 16 sati u prostoru ZgForuma u Zagrebu. 

Pridružite nam se!

 

Projekt „Zalaganje za žene u kriznim vremenima - jačanje poduzetničkih vještina žena“

Tijekom 2021. i 2022. godine, Soroptimist International - Klub Zagreb Centar uspješno je proveo projekt „Zalaganje za žene u kriznim vremenima - jačanje poduzetničkih vještina žena“ čija je svrha bila osnaživanje žena, malih poduzetnica i obrtnica na području Gline i okolnog područja pogođenog potresom krajem prosinca 2020. Projekt je financiran iz fonda za pomoć i oporavak Europske federacije Soroptimist International, a organizaciju, provedbu i svu popratnu logistiku realizirale su članice našeg kluba, u suradnji s Udrugom žena poduzetnica Banovine.

U sklopu ovog projekta proveden je edukativni program „Poduzetničke vještine u kriznim vremenima“ tijekom kojeg su žene upoznate sa psihologijom poduzetništva. Rezultat ovog projekta bila je i nova mrežna stranica za promociju njihova rada i njihovih proizvoda. Svečani završni skup organiziran je 14. svibnja 2022. u Glini. Tom prilikom podijeljene su potvrde o završenom edukativnom programu „Poduzetničke vještine u kriznim vremenima“ i lansirana je njihova nova mrežna stranica.

Veliko nam je zadovoljstvo što je ovaj projekt naišao na odlične reakcije i što smo pridonijele da se grupa žena sada osjeća osnaženo. Obogaćene novim vještinama i znanjima spremnije su za buduće izazove. Upravo je to i svrha čitave mreže Soroptimist International!

Predstave Teatra Poco Loco 

Djelujući prema principu inkluzije i prepoznavši nedostatak kvalitetne i dostupne razonode za djecu s teškoćama i djecu iz socijalno ugroženih obitelji, ali i za njihove skrbnike koji su mahom majke i druge žene, Klub Soroptimist Zagreb Centar i Teatar Poco Loco organizirali su seriju interaktivnih predstava za djecu. Predstava je bila otvorena za sve, a namjera je bila uključivanje djece s teškoćama u razvoju i djece iz socijalno ugroženih obitelji kao ravnopravnih sudionika ovog događanja, čime smo svoj prisutnoj djeci željeli pokazati da se treba boriti protiv bilo kojeg oblika diskriminacije, posebice isključivanja djece s drugačijim mogućnostima. S obzirom na to da se projekt odvijao u vrijeme pandemije koronavirusne bolesti, predstave su održane na otvorenom i uključivale su šetnju, igru, pjesmu, ples. Posebno nam je drago što su se na naš poziv odazvale institucije koje skrbe o djeci s teškoćama u razvoju i dovele svoje štićenike na predstave. Nadamo se da je ovo tek prvi u nizu ovakvih projekata!

 

Stariji projekti

Svaki mali korak može biti početak uspješnog puta.

100 godina Soroptimist International 2021

Mnogi naši klubovi diljem svijeta obilježili su 2021. stotu godišnjicu  osnutka prvog Soroptimist kluba u svijetu simboličnom sadnjom stabala kao podsjećanje na jednu od prvih akcija kluba u Oaklandu u Kaliforniji 1921. godine. Kako su se tada nemilosrdno krčila stabla mamutovca, članice su pokrenule kampanju za sadnju mladih stabala mamutovca. Naš klub  je u proljeće 2021. u suradnji s Javnom ustanovom park Maksimir za prvih 100 godina soroptimizma zasadio 100 sadnica hrasta lužnjaka na jednoj plohi parka Maksimir koju je prije nekoliko godina poharalo olujno nevrijeme.

Školarine

Ponosni smo što su zahvaljujući angažmanu članica našeg kluba i sredstvima Europske Soroptimist Federacije, djevojke i žene iz Hrvatske, koje su svojim predanim radom na osobnom razvoju i obrazovanju ostvarile uvjete za pomoć u daljnjem školovanju, upisale svoja imena uz imena prestižnih europskih obrazovnih institucija, poput London School Of Economics, Vrije Universiteit Amsterdam, ali i umjetničke kiparske radionice u Ceseni u Italiji. Trenutno je, uz našu pomoć, jedna mlada liječnica na specijalizaciji i doktorskom studiju na Sveučilištu u Zagrebu.

Sve članice našeg kluba kontinuirano rade na pronalaženju i prepoznavanju djevojaka i žena koje nas trebaju za ostvarenje svojih planova i želja na području obrazovanja i školovanja, kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu. Naša najveća nagrada je vidjeti zadovoljnu i samostalnu mladu ženu koja je, unatoč poteškoćama na koje je u životu nailazila, uz našu pomoć ostvarila svoje želje i namjere za osobni razvoj i osnaživanje.

 

 

 

Pas vodič
 

Suradnja s Hrvatskom udrugom za školovanje pasa vodiča i mobilitet jedan je od naših najdugovječnijih projekata. Sa suradnjom smo započeli još 2019., a neslužbeno i mnogo prije. Ta je suradnja došla vrlo prirodno – velik dio korisnika udruge su žene, a u nedostatku šire sustavne podrške, one uvelike ovise o djelovanju udruga kao što su HUŠPVM, i mi smo u tome prepoznale priliku da pomognemo. To smo i ostvarile kada smo 2007. pomogle s nabavkom šteneta kujice koju smo nazvale Sorina, prema Soroptimist, i koja je zatim školovana za psa pomagača te dodijeljena korisniku u potrebi. Nedavno smo imale priliku ponoviti sličnu akciju i nabaviti štene labradora, Miki, koja je trenutačno u postupku školovanja. 

Zašto nam je odabir prikladnog psa i njegovo školovanje za psa vodiča, terapijskog psa ili psa pomagača tako važno? Jednostavno, zato što je broj ljudi čija bi se kvaliteta života znatno uvećala kad bi imali takvog psa nažalost još uvijek veći od broja dostupnih pasa. Budući pas vodič ili pomagač bira se još u leglu, i to onih pasmina za koje se zna da su prikladne, zatim prolazi socijalizaciju i nekoliko razina treninga. Pas polaže i ispite, a njegovi rezultati određuju je li položio za vodiča, pomagača ili terapijskog psa. U čitav postupak uključen je niz stručnjaka i volontera koji rade s pojedinim psom više od godinu dana, a onda pomažu i korisniku kojem je pas dodijeljen. Korist od takvog psa za korisnika je višestruka, od društva i praktične pomoći u svakodnevici do veće samostalnosti i samopouzdanja. To su veze za cijeli život i drago nam je što smo mogle dati i svoj doprinos u tome. Pratimo našu Miki i želimo joj puno uspjeha!

LEAVE NO ONE BEHIND

PREDSJEDNICA FEDERACIJE SI EUROPE

Carolien Demey

Videoporuka

https://www.youtube.com/watch?v=kOcJl3o9RB8

Wir benötigen Ihre Zustimmung zum Laden der Übersetzungen

Wir nutzen einen Drittanbieter-Service, um den Inhalt der Website zu übersetzen, der möglicherweise Daten über Ihre Aktivitäten sammelt. Bitte prüfen Sie die Details und akzeptieren Sie den Dienst, um die Übersetzungen zu sehen.