10.10.
2023

Taktilna slikovnica za djecu „Sorina“, s izdignutim ilustracijama i Brailleovim pismom, namijenjena svoj djeci bez obzira na teškoće.

Projekt taktilne slikovnice osmislile su i izradile dvije članice našeg kluba, Neda i Iva. Riječ je o taktilnoj slikovnici namijenjenoj slijepoj i slabovidnoj djeci, napisanoj na brajici i na latinici prilagođenoj slabovidnoj djeci. Tekst je popraćen i prilagođenim ilustracijama – boje su odabrane prema mogućnostima slabovidne djece, a ilustracije su otisnute tzv. swell tehnikom kojom se postiže izdignuti tisak, pa se tako pripremljene ilustracije mogu raspoznati dodirom. 

U pripremi slikovnice ključnu su ulogu odigrali naši prijatelji iz Udruženja za unapređivanje obrazovanja slijepih i slabovidnih osoba koji su napravili čitavu pripremu i izradili prototip, a onda nam svojim dragocjenim savjetima pomogli da ga usavršimo. Još malo i slikovnica je spremna za distribuciju!

A o čemu je riječ u priči? Priča prati Sorinu, djevojčicu u kolicima, koja odlazi u park s prijateljicom i psom. Ime „Sorina“ nije dobila slučajno – Sorina podsjeća na soroptimizam, a isto se tako zvao i jedan pas kojeg je naš klub prije nekoliko godina financirao da bude terapijski pas. Njemu u čast nalazi se i pas u našoj slikovnici, a uskoro ćete je moći pročitati u odabranim knjižnicama!

Taktilna slikovnica za djecu „Sorina“, s izdignutim ilustracijama i Brailleovim pismom, namijenjena svoj djeci bez obzira na poteškoće. 

Slikovnica je nastala u okviru projekta „Želim ti pokazati kako ja vidim svijet“, a njezina je glavna ideja inkluzivnost koja počinje već u dječjoj dobi. Projekt taktilne slikovnice osmislile su i izradile dvije članice našeg kluba, Neda i Iva. Riječ je o taktilnoj slikovnici namijenjenoj slijepoj i slabovidnoj djeci, napisanoj na brajici i na latinici prilagođenoj slabovidnoj djeci. Tekst je popraćen i prilagođenim ilustracijama – boje su odabrane tako da budu dostupne i slabovidnoj djeci, a ilustracije su otisnute tzv. swell tehnikom kojom se postiže izdignuti tisak, pa se mogu raspoznati dodirom. 

Sorina je djevojčica u kolicima koja odlazi u park sa svojom prijateljicom i svojom psom pomagačem.

Taktilna slikovnica za djecu „Sorina“, s izdignutim ilustracijama i Brailleovim pismom, namijenjena svoj djeci bez obzira na poteškoće. 

Projekt taktilne slikovnice osmislile su i izradile dvije članice našeg kluba, Neda i Iva. Riječ je o taktilnoj slikovnici namijenjenoj slijepoj i slabovidnoj djeci, napisanoj na brajici i na latinici prilagođenoj slabovidnoj djeci. 

Tekst je popraćen i prilagođenim ilustracijama – boje su odabrane prema mogućnostima slabovidne djece, a ilustracije su otisnute tzv. swell tehnikom kojom se postiže izdignuti tisak, pa se tako pripremljene ilustracije mogu raspoznati dodirom. 

U pripremi slikovnice ključnu su ulogu odigrali naši prijatelji iz Udruženja za unapređivanje obrazovanja slijepih i slabovidnih osoba koji su napravili čitavu pripremu i izradili prototip, a onda nam svojim dragocjenim savjetima pomogli da ga usavršimo. Još malo i slikovnica je spremna za distribuciju!

A o čemu je riječ u priči? 

Priča prati Sorinu, djevojčicu u kolicima, koja odlazi u park s prijateljicom i psom. Ime „Sorina“ nije dobila slučajno – Sorina podsjeća na soroptimizam, a isto se tako zvao i jedan pas kojeg je naš klub prije nekoliko godina financirao da bude terapijski pas. Njemu u čast nalazi se i pas u našoj slikovnici, a uskoro ćete je moći pročitati u odabranim knjižnicama!

Pismo predsjednice

Predsjednica udruge Soroptimist International 

Klub Zagreb 2021.– 2023. 

Sonja Prijić

Dobrodošla, draga čitateljice, dobrodošao, dragi čitatelju. 

Nalazite se na stranicama udruge Klub Soroptimist International Zagreb Centar. Zašto tako dugačko ime? Zato što je udruga dio razgranate mreže udruga (klubova) s dugačkom i bogatom poviješću i isto tako bogatim planovima za budućnost. 

Naše se temeljne vrijednosti odražavaju u nazivu: „soroptimist“ je kombinacija riječi „soror“ (lat. sestra) i „optimist“ – mi želimo sestrinski podržavati žene da nam budućnost svima bude svjetlija i sretnija. To postižemo kroz projekte, akcije i kampanja za podizanje svijesti. Djelovanje je usmjereno na pomoć djevojčicama, djevojkama i ženama kroz nekoliko područja: obrazovanje, osnaživanje žena, borba protiv nasilja nad ženama, zdravlje i sigurnost hrane, održivost. 

Mreža klubova Soroptimist International broji oko 3000 klubova u 132 države i oko 80 000 članica diljem svijeta. Naša nam brojnost i povezanost omogućuje da razmjenjujemo dragocjena iskustva, tuđe prakse prilagođavamo lokalnim okolnostima i potrebama, ali i da si međusobno budemo podrška. 

Naš zagrebački klub, utemeljen 2007. godine, danas broji 16 članica različite dobi i različitih profila, što nam omogućuje da puno učimo jedne od drugih, ali i da svaka na svoj način doprinosi u zajedničkim projektima. 

 

Naši su dosadašnji projekti za cilj imali pomaganje u školovanju djevojaka slabijeg imovinskog stanja i onih koje su odrasle bez odgovarajuće roditeljske skrbi te žena s invaliditetom, potporu djeci s teškoćama kojima su mnogi sadržaji teže dostupni, praktičnu potporu ženama i djevojkama koje za kretanje trebaju pse vodiče kroz suradnju s Hrvatskom udrugom za školovanje pasa vodiča i mobilitet, prikupljanje sredstava za provedbu projekata ili izravne donacije i slično. Trenutno provodimo projekt jačanja poduzetničkih vještina za žene poduzetnice koje žive i rade na području pogođenom potresom u prosincu 2020. Svake godine sudjelujemo u Zelenoj čistki, a pripremamo i neke nove projekte o kojima ćete moći čitati ovdje i na našoj Facebook stranici. 

U ovim su se pandemijskim vremenima zajedništvo i solidarnost pokazali osobito važnima. Puno smo toga planirale što nismo još uspjele provesti u djelo zbog javnozdravstvene situacije, ali to nas nije obeshrabrilo – projekte prilagođavamo okolnostima ili ih odgađamo za neka bolja vremena. 

Hvala vam što pratite naš rad, nadamo se da i vas potiče da i vi napravite korake prema pravednijem društvu za sve!

Sonja Prijić

Predsjednica udruge Soroptimist International 

Klub Zagreb 2021. – 2023.

 

Wir benötigen Ihre Zustimmung zum Laden der Übersetzungen

Wir nutzen einen Drittanbieter-Service, um den Inhalt der Website zu übersetzen, der möglicherweise Daten über Ihre Aktivitäten sammelt. Bitte prüfen Sie die Details und akzeptieren Sie den Dienst, um die Übersetzungen zu sehen.